Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Program: "Owoce i warzywa w szkole"

Adres Warzywna 3 - zobowiązuje. Więc znowu odżywiamy się zdrowo robiąc własnoręcznie soki z pysznych, zdrowych owoców i warzyw. Oj, te witaminki ( wit. B, A, C i inne ) tylko dodały nam rumieńców i ochotę na nowe smaki. Ale nie zapominamy o najbliższych zabierając małe co nieco do domku. Życzymy smacznego i zachęcamy do doświadczeń ze smakami.

W dniu 16.10.2014 r. znowu byliśmy w Rondelkolandii. Tym razem obieraliśmy, kroiliśmy owoce, z których zrobiliśmy pyszne i kolorowe sałatki. Dodaliśmy do nich orzechy, bitą śmietanę i zjedliśmy zdrowy, własnoręcznie wykonany deser. PYCHA!

Nasza Szkoła dbając o zdrowie naszych uczniów, przystąpiła do programu „Owoce i warzywa w szkole”, którego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci.
Dlatego dzisiaj w klasie I SP zapachniało. Na stolikach pojawiły się pomidory, sałata, rzodkiewki, szczypiorek, ser żółty, jajka i pachnące pieczywo. Uczniowie w kącikach kulinarnych poznawali ciekawe sposoby przygotowania nietypowych, zdrowych kanapek.

plakatNasz szkoła przystąpiła do rządowego programu „Owoce i warzywa w szkole” skierowanego do uczniów klas I-III szkoły podstawowej.
Celem programu jest:
•    wyrobienie nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie,
•    propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Uczniowie 2 – 3 razy w tygodniu otrzymają porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce:
jabłko (min. 150 g)
gruszka (min. 150 g)
truskawki (min. 100 g)
borówki amerykańskie (min. 100 g)
sok owocowy (min. 0,2l)